The ribbon museum

How to make a building dedicating to architecture? 
there is a way that the building itself should be at the same time part of the exhibition, and platform supporting its contents.
A conventional museum has been always conceived as an introverted object with an extravagant outer skin covering the chained enclosed spaces in which arts will be showcased and admired. The ribbon museum investigates a fundamental shift in museum typology. It aims to redefine the act of exploring by focusing on the outdoor experiences where the surrounding landscape will be in the center of attention. It will be an extroverted edifice which emphasizes the outdoor experience. Hence, the architectonic of the local landscape will be the main actor in the scene. 
The site is located next to the Geum river and embracing by a breathtaking mountainous landscape. The visual connection between architecture and its landscape is initialized by the creation of a ribbon.  The ribbon is an archetype of an independent architectural feature that connects fragmented elements and solidify them into one single entity.  The museum is composed of two parts, one above and one below. The below one concentrates on the interior while the above one focuses on the exterior experience. 

The ribbon

It is the fundamental element of the project which will create a journey interweaving the inside and the outside, hence, bringing people from one to another environment and go through multiple scenarios of the landscape. 
It will allow the architecture to capture and frame maximum the landscape. Exhibition spaces are extended to the outside.  Therefore, the ribbon plays the role of a bridge between the exposed objects and space itself. To enable a larger notion of exhibition space. The ribbon runs around the programmatic archipelagos. The exterior facade of the archipelagos will be part of the exhibition showasing the beauty of form and materials. 

The ecological path

Greenery and traditional garden will be integrated into the ecological system as a by product of the traditional approach where the sunken 
the journey linking different green spaces including the sunkens and patio iatn different levels. 
 The series of sunken on the ground floor and the basement which focus on the inward looking experiences, turned away from the itermediate surrounding, organised around the openness of the sunken and atrium. While the «peripheral garden» can be considered as the inverse version of traditional sunken which will offer an outward looking to the landscape. The circulation moving from the inside to the outside allowing people to experience different landscaping elements. Being indoor and outdoor alternatively will create an uniqueness. A journey from garden to garden unintentionally created an ecological path. The nature will be reincarnated in the heart of the museum in different way mixing between contemporary and traditional values. The notion of nature and ecology shouldn’t be enclosed and overlayed with greenery. The Korean tradition worshipped the sun, stars, water, rocks, stones, and trees. Therefore, the  Korean garden is natural, informal, simple and unforced, seeking to merge with the natural world. The sunken is found enclosed within walls while the peripheral garden can blend seamlessly into its surroundings without a barrier. 

The archipelagos

The design is a set of independent elements, an accumulation of abstract forms. They possess a similar configurations despite their distinctive programs which are distinguished by their façade’s materials. The stepped roof not only reduces the volumetric presence of the whole complex but more importantly etablished a dialogue, a visual connection between the museum and the rest of the city. This archetype took inspiration from a Bukchon Hanok village where the architectural form of the whole complexity is conditioned by the topography. The fragmented parts of the museum in different height blend into the mountainous scenery of Sejong. Each flotting archipelago marks its own identity with the material treatment.

©2018 M32.